Dünya’da Birlik ve Barış Sempozyumu

Dünya Barışı için Model Önerisi ve Barış Eğitimi (9-13 Aralık 2004, Lucknow)

Hindistan/Uttar Pradesh/Lucknow kentinde her yıl düzenlenen Dünya’da Birlik ve Barış Sempozyumu barışçı bir dünya düzeni kurmayı hedefleyen bir girişimin parçası. Her yıl dünyanın değişik ülkelerinden yüksek mahkeme yargıçları, sivil toplum örgütleri ve çocukların katıldığı bu sempozyumun ve okulun kurucusu Bharti ve Jagdish Ghandi’nin bir model önerisi var. Onlar, Mahatma Ghandi’nin özgörevinin izleyicilerinden. (http://www.cmseducation.org/wuped/global_symposium.htm) Barışçı bir dünyanın bu üç kesimin ayrı ayrı örgütlenmesi ve birlikteliği ile ortaya çıkacağına inanıyor. Sempozyumun düzenleyicisi, City Montessori School (CMS) Dünya Birlik ve Barış Eğitimi Bölümü. Bu okul, 2002’de UNESCO’nun Barış Öğretimi Ödülü’nü almış; 1959 yılından beri de Guiness Rekorlar kitabında, en yüksek öğrenci sayısına sahip okul ünvanını koruyor.

Bu okulun, bizler için en anlamlı yönlerinden biri, Kasım ayında tüm sınıflarıyla birlikte işledikleri Atatürk Haftası. Mustafa Kemal Atatürk’ü barışçı kişiliği ve “Bir insan çok şeyi başarabilir” sözüyle anıyorlar. Özellikle bize okulu gezdirmek istediler ve tüm sınıfların kapılarına asılmış panolarda Atatürk ve eylemleriyle ilgili yazıları, öğrencilerin çizdikleri resimleri görmemizi istediler. Yalnız bununla da kalınmamış. Kongre merkezinin üç büyük salonundan birini adı Atatürk Salonu.

9-13 Aralık 2004 tarihinde ilki yapılan ve her yıl tekrarlanan bir sempozyumda ayrı ayrı toplanan bu üç grup, dünya barışını ve bu barışı bozan olguları tartışıyor. Fişek Enstitüsü olarak ilkine katıldığımız bu sempozyumun sivil toplum örgütleri ayağında, iki bildiriyle görüşlerimizi açıkladık: “Çalışan Çocuklar” ve “Barış ve Sosyal Güvenlik”.

Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Bahama, Bangladeş, Belarus, Brezilya, Burundi, Kamboçya, Kamerun, Çin, Ekvator, İngiltere, Etyopya, Fransa, Gambia, Ermenistan, Almanya, GHANA, Gibraltar, Grenada, Hindistan, Endonezya, İran, İrlanda, İtalya, Jamaica, Japonya, Letonya, Lesoto, Timor- Leste, Liberya, Litvanya, Malawi, MAURITIUS, Makedonya, Moldovya, Moğolistan, Mozambik, Nauru, NEPAL, Nijerya, Norveç, Pakistan, Peru, Filipinler, Romanya, R. Mali, Rusya Federasyonu, Seychelles, Sierra Leone, Somali, Güney Afrika, İspanya, SRI LANKA, İsveç, TOGO, Tunus, Türkiye, UGANDA, Amerika Birleşik Devletleri, Zimbabwe gib çok değişik ülkelerden katılımcılar Sempozyum’da yer almıştı.

Bu ilk sempozyumun açılışına eşlik eden önemli olgulardan biri de, barış konusunda yazılmış kitapların, poster, broşür ve projelerin yer aldığı Dünya Barış Müzesi’nin açılışıydı. Vakfımızın çocuk emeği ve barış temalı çalışmaları (Çalışma Ortamı, CD’ler) da bu müzede yer almakta.


Sempozyum’dan görüntüler
için tıklayınız.