2013 Çocuğun İnsan Hakları Ödülü ve Prof.Dr.Nusret H.Fişek’i Anma Etkinliği

Çocuğun İnsan Hakları Ödülü

Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi Vakfı, geçen yıl başlattığı uygulamayı sürdürerek, bu yıl da “Çocuğun İnsan Hakları Ödülü”nü vermiştir. Geçen yıl çocuk emeğine ilişkin yayınları dolayısıyla Cumhuriyet Gazetesi ve çocuk gelinler alanındaki çalışmaları nedeniyle Uçan Süpürge Derneği’ne bu ödül verilmişti. Bu kez, sanayide çalışan çıraklara, barınma, beslenme ve eğitim olanakları sağlayan, “Akdeniz Sanayi Kültür Merkezi” çalışması nedeniyle, bu ödülün Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne verilmesi kararlaştırılmıştır. Emeği geçenleri kutluyoruz.
Ödül, geçen yıl olduğu gibi, 3 Kasım 2013 tarihinde Ankara’da Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenlenen Prof.Dr.Nusret H.Fişek’i anma etkinlikleri kapsamında, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof.Dr.Mustafa Akaydın tarafından alınmıştır.
Başkan Mustafa Akaydın, ödül töreninde yaptığı konuşmada, Nusret Fişek’i anma etkinliklerinde bulunduğu ve burada bir ödül aldığı için çok mutlu olduğunu dile getirmiştir. Kendisinin de Prof.Dr.Nusret H.Fişek’in öğrencilerinden olduğunu ve 1983 yılından önce Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitiren her bir öğrencinin “en çok sevdiği öğretmeninin Nusret Fişek olduğunu” söylemiştir Üstelik öğrencisi olmanın ötesinden, benim kendisiyle ve eşi Perihan hanımla çok özel anılarım vardır. Başkan Akaydın, Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak çıraklar için yürüttükleri gençlik merkezi çalışmasının bir çok insanın ortak emeği olduğunu ve Prof.Nusret H.Fişek’in izinden giden bir Vakıf tarafından ödüllendirilmiş olmalarının kendileri için çok anlamlı olduğunu açıklamıştır.

99.Doğumyılında ve 23.Ölümyılında, Prof.Dr.Nusret H.Fişek’i Anma Etkinliği Gerçekleşti

3 Kasım 2013 günü Ankara’da Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğin programı
şöyle :

Prof.Dr.Nusret H.Fişek’i anmak demek, geçmişe öykünmek; günümüze dövünmek değildir. Onun yaşamından ve yaptıklarından dersler çıkaracağız. Geleceğimizi kuracağız.
Bunun için önce kendimizi yetiştirmemiz gerek. Öğrenirken, öğrendiklerimizi de çevremizdekilerle paylaşacağız. Çünkü bilgi, paylaşıldıkça zenginleşir. Nusret Fişek’in, özlü sözlere yaptığı katkılar ünlüdür. “… Yaparsam Öğrenirim” diye tamamlanan bir özlü söze şu katkıyı yapmıştı : “… Tartışırsam Olgunlaşırım”.
Öğrendiklerimizi yüksek sesle dile getireceğiz ve tartışacağız:
Biz çağdaş bir ortamda yaşamak istiyoruz.
Nasıl ulaşacağız bu hedefe ?
Biz insana yaraşır iş istiyoruz.
Nasıl ulaşacağız bu hedefe ?
Haydi tartışalım.
3 Kasım 2013 günü Ankara’da Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde yaptığımız anma etkinliğinde, dört yürekli insanla tanıştık. Onların yüksek sesle söylediklerine tanıklık ettik ve onların konuşmalarına yine yüksek sesle eşlik ettik.
Düşünce Ortamı’nın Konusu : Yüksek Sesle Söyle
Kolaylaştırıcı : Prof.Dr.A.Gürhan Fişek
Konuşmacılar :
Prof.Dr.Erendiz Atasü (Yazar)
Ercan Bölükbaşı (Fikir Kulüpleri Federasyonu Genel Sekreteri, ODTÜ öğrencisi)
Doç.Dr.Tuğrul Katoğlu (Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi)
Bülent Tanık (Şehir planlamacı, eski TMMOB Başkanı, eski TMMOB Genel Sekreteri, Çankaya Belediye Başkanı)

Düşünce Ortamı konuşmaları, her yıl olduğu gibi, bu kez de kitap haline getirilerek, ilgilenen okurlarımıza iletilecek.
Anma Etkinliği’nin en renkli etkinliklerinden biri de ödül töreniydi. En güzel renkleriyle izleyenlere ‘Her Şey Çocuklar İçin” diye seslenen ressamlara “Çocuk Dostu Belgeleri” verildi. Katılımlarından ve Vakfa katkılarından ötürü onlara teşekkür borçluyuz. Dostlarımız belgelerini, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık ve Vakıf Başkanı Oya Fişek’in elinden aldılar.
Gülümay Çiraz
Özlem Şenyüz
Ayda Şimşek
Birkan Şişmanlar
Birsen Sezer
Dursune Sezen
Feride Uzun
Fürüzan Tanrıkul
Güler Alp
Münevver Kaytaz
Reyhan Birkan
Sabiha Civanbay
Selahattin Balcı
Ayla Dokuş’a teşekkür ediyoruz.

Etkinlik kapsamında iki ödül sahiplerini buldu :

Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi tarafından ikincisi verilen Çocuğun İnsan Hakları Ödülü, bu yıl, Sanayide çalışan çıraklara, barınma, beslenme ve eğitim olanakları sağlayan, “Akdeniz Sanayi Kültür Merkezi” çalışması dolayısıyla Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne verildi.

Ödülü Vakıf Genel Yönetmeni Prof.Dr.A.Gürhan Fişek’ten alan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof.Dr.Mustafa Akaydın, ödül töreninde yaptığı konuşmada, Nusret Fişek’i anma etkinliklerinde bulunduğu ve burada bir ödül aldığı için çok mutlu olduğunu dile getirmiştir. Kendisinin de Prof.Dr.Nusret H.Fişek’in öğrencilerinden olduğunu ve 1983 yılından önce Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitiren her bir öğrencinin “en çok sevdiği öğretmeninin Nusret Fişek olduğunu” söylemiştir Üstelik öğrencisi olmanın ötesinden, benim kendisiyle ve eşi Perihan hanımla çok özel anılarım vardır. Başkan Akaydın, Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak çıraklar için yürüttükleri gençlik merkezi çalışmasının bir çok insanın ortak emeği olduğunu ve Prof.Nusret H.Fişek’in izinden giden bir Vakıf tarafından ödüllendirilmiş olmalarının kendileri için çok anlamlı olduğunu açıklamıştır.

Türk Tabipleri Birliği tarafından verilen Nusret Fişek Halk Sağlığı Hizmet Ödülü’nü bu yıl Prof.Dr.Ayşe Yüksel aldı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nda yapan Ayşe Yüksel, aynı zamanda Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkan Yardımcısı …

Ödülün veriliş gerekçesi şöyle : Lepra konusunda uzun yıllara dayanan ve hastaların erken tanısı, tedavisi, üretken bir yaşama uyum sağlamaları boyutlarını içeren bir yaklaşımla sürdürdüğü çalışmaları nedeniyle ödüle değer görülmüştür.

Ödülünü Türk Tabipleri Birliği Başkanı Özdemir Aktan’ın elinden alan Prof.Dr.Ayşe Yüksel, yaptığı ödül konuşmasında, Nusret Fişek’in adını taşıyan halk sağlığı hizmet ödülünü almaktan mutluluk ve coşku duyduğunu söylemiştir. Nusret Fişek’in öğrencisi olamadığını; onu yaşarken göremediğini; ama değerli hocası Prof.Dr.Türkan Saylan ile hemen her gün andıklarını; ilkelerini yaşama geçirdiklerini anlatmıştır. Bu ödülün kendisine bu yoldaki çalışmalarında daha büyük bir sorumluluk yüklediğini; var gücüyle çalışmayı sürdüreceğini bildirmiştir.